Warchalking

Verze pro tiskPDF verze

Warchalking, Wardriving, Warstroling, Warboating a Warflying to jsou pojmy, jimiž se hemží fóra, ve kterých se lze dozvědět spousta informací o mnoha NODEch po celé světě. Jsou to Informace spojené především s bezdrátovými sítěmi (Internetem) v pásmu 2,4 GHz...

Warchalking

V roce 2002 vymyselel londýnský designer Matt Jones několik značek, kterými označují místa (budovy, chodníky, silnice, náměstí atd.) na nichž je možno naleznout bezdrátovou síť Wi-Fi. A Warchalking byl na světě. Brzy se ujal u mnoha nadšenců Wi-Fi sítí. Ti se posléze začali vzájemně informovat o přitomnosti "Wi-Fi" a to právě prostřednictvím symbolů navržených panem Jonesnem. Pokud vás zajímá jestli má přepona war něco společného s "válkou", kdy spolu bojují dva nebo více AP, není tomu tak. Když začal být internet veřejnou záležitostí, několik lidí se pokoušelo vytáčet náhodná telefonní čísla, aby zjistili jestli se na daném telefoním číslem nevyskytuje modem. Toto počínání, dnes bychom to mohli považovat za obdobu IP Scanu, se jmenoval wardialing.

Motiv

Právě v USA se trampové vzájemně informovali obdobnými značkami. Především v období krizí a nedostaku jídla vyznačovali značky typu, zde dostanete chleba, tady bydlí hodný pan farář nebo paní. Případně "dobré vězení" -> spousta jídla.

Typy značek

Pokud se vám podaří naléz AP poskytující internet, můžete pro ostaní warchalkery zanech jednu z následujících značek:

Otevřená síť
1, SSID -- Otevřená síť

Uzavřená síť
2, SSID -- Uzavřená síť

Šifrovaná síť
3, SSID -- Šifrovaná síť (WEP/WPA)

Tyto značky můžete zakreslit například na chodník, silnici a jiná vhodná místa. Vězte, že tyto značky jsou celosvětově známé, a tudíž jejich význam pochopí i Warchalker, pocházející z Japonska, při prohlídce Karlova mostu.

A nač Wardriving?

Wardriving je obdobou Warchalkingu s jedním rozdílem. Místo chůze, wardriverři využívají automobil coby dopravní prostředek. Taktéž není žádný problém mít v automobilu wlan anténu, notebook či PDA. A co víc, do automibilu si s sebou můžete vzít GPS přijímač. Ten využijete při určování AP v mapě. Většinou tedy nekeslíte značky, ale polohy AP zakreslujete do mapy. Takovou mapu je posléze možné "pověsit" na netu. Vyžití takovýchto map je široké. Můžete zmapovat všechny nechráněné AP pro další (zne)využití.

Co na to?

Především je nutné mít potřebný hardware a software. Mezi nejoblíbenější scanovací software, pro množinu uživatelů používající Windows, patří freeware NetStumbler. Jste-li uživatelem Linuxu, doporučuji vyzkoušet program aircrack. Pokud budete chtít využívat i GPS modul, použíjte např. programu MapPoint Europe od M$ a freeware Stumb-Verter (www.sonar-security.com). Dále už jen nalepte izolační páskou Anténu na střechu Auta. Co se týče antény, použijte všesměrovou. Na kvalitě signálu zas až tak záležet nebude, a se směrovou anténou byste měli problém odhalit veškeré AP. Kabel můžete svést oknem. Neuškodí, pokud anténu obalíte do tenkého igelitového sáčku. Taktéž GPS příjmač bude potřeba připevnit na střechu. BTW. izolepa se vcelku špatně dostává z automobilu (což vaší škodárně zajisté nebude vadit :-)).

Zákon

Co se týče kreslení značek na stěny, kromě případného vandalství by warchalking neměl být v rozporu se zákonem. Co se týče scanování,tak by jste ani v tomto přípaďě problém se zákonem mít neměli . Jedná se pouze o shromažďování dostupných a známých informací. Pokud se ovšem pokusíte do sítě vniknout, či jen surfovat Internetem, mohli by nastat problémy.

Ready? Go...
Popadněte svůj notebook s wLan adaptérem a hurá do ulic. Nebo se jen projeťe městem. A brzy uvidíte, že warchalking je v podstatě takový zábavný sport. Může te si s kamarády vyměňovat vaše vlastní mapy. A co víc kdo by si nechtěl občas surfnout Internetem třeba z oblíbené hospůdky, či jen poslal mejlík z autobusové zastávky, čekajíce na neustále opožděný Bus..

Links a source:
www.sonar-security.com
www.nodedb.com
www.personaltelco.net/index.cgi/WarDriving

autor: flagers

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „Uložit změny“.

xvzf

aj sa to v nasich koncinach vyskytuje? :)