Nootropika - palivo pro přetaktované mozky hackerů

Verze pro tiskPDF verze

Tento článek bude takovým odlehčením a budeme se v něm věnovat lékům/přípravkům (smart drugs) zvyšujícím pozornost, schopnost učení, koncentraci, odstraňujícím únavu a rychlejším vybavováním zapamatovaných informací.

Smart drugs

Smart Drug, nebo-li "chytrá droga" je koncept a slangová definice nootropní látky. Poprvé byl pojem nootropikum použit C. E. Guirgeou (výzkumníkem v UCB - belgická společnost, která uvedla na trh Piracetam) v roce 1972. Označení drugs "drogy" je trochu zavádějící, protože vyvolává asociace s něčím, co je nebezpečné a škodlivé. Mozkové nutrienty a neurotransmitery nejsou návykovými látkami, nejsou to drogy, jak je chápe veřejnost. Mozkové neurotransmitery jsou látky, které mohou přímo nebo po přeměně v organismu projít do mozku, kde ovlivňují kvalitu výživy neuronů nebo aktivují jejich činnost, případně doplní hladinu některých z nich na nutnou k dokonalé výživě.
Nootropikum - je odvozeno od řeckého slova "noos" (mysl) a "tropein" (obrat kupředu).

Definice nootropní látky

(www.smartdrugs.cz)

1) rozšíření, alespoň pod určitými podmínkami, přírůstků z procesů učení, i rezistance naučených chování proti faktorům, které je mohou poškodit;
2) usnadnění toku informací mezi oběma mozkovými hemisférami;
3) částečné rozšíření obecné ochrany mozku proti fyzickým či chemickým poškozením;
4) zvýšení účinnosti posílení korových a podkorových kontrolních mechanismů;
5) absence obvyklých negativních efektů psychotropních látek.

Co to znamená v praxi ?

Dříve se nootropikum používalo k terapii následků traumat mozku, cévních mozkových příhod a akutních intoxikací. V dnešní době je však díky svým přiznivým účinkům a minimálním (téměř nulovým) negativním účinkům používán mezi širokou společností od studentů po doktory, vědce, manažery. Působí na kognitivní funkce mozku, jako je pozornost, schopnost učení, paměťové a jiné schopnosti. V Evropě ještě nejsou tak populární, ale v Americe je pravidelně užívají desítky milionů lidí. Někde jsem taktéž četl, že např. B vitamín má mnohem víc negativních účinků než nootropika. Navíc je téměř nemožné se předávkovat. Nootropika způsobují zesílení neuronální elektrické vzrušivostí, zvyšuje se zde celkový účinek látek s obdobným účinkem podaných současně. Toto může rozšířit pozitivní efekt nootropik.

Nootropika taktéž příznivě ovlivňují psychickou vyrovnanost, odstraňují únavu, depresi a zvyšují sexuální výkonnost. Toto se děje především podporou tvoření serotoninu v mozku. Serotonin je jedním ze základních neurotransmiterů. Umožňuje komunikaci mezi jednotlivými synapsemi v mozku a ovlivňuje tak emoce, paměť, bolest, spánek atd. Mozek syntetizuje serotonin z tryptofanu, aminokyseliny, která se dostává do těla potravou (hroznový cukr, různé doplňky stravy). Dále v textu vám popíšu účinky těch nejznámějších a připojím i osobní zkušenost s těmito látkami.


Piracetam


Piracetam je původní látkou, u níž byly popsány účinky, které se označují jako nootropní. Jeho primárním účinkem je zlepšení zásobení mozku kyslíkem, zvyšuje metabolismus glukózy v mozku, zvyšuje průtok krve mozkem (snížením viskozity krve). Proniká rychle do mozku, nemetabolizuje se a vylučuje nijak nezměněný močí. Napomáhá např. při Alzheimerově nemoci, nebo pacientům na detoxikaci. Jeho vedlější účinky jsou naprosto zanedbatelné. Já jsem nejspíš nějaká výjimka, protože Piracetam by měl maximálně způsobovat nespavost atd., ale u mě při vyšších dávkách naopak způsoboval únavu a ospalost. To lze ovšem kompenzovat jinými látkami.

Piracetam by měl při vyšších dávkách účinkovat asi po dvou týdnech. Člověk to na sobě nejspíš rozezná vyšší soustředěností a lepším uvažováním nad problematikou. Je volně prodejný pod názvem Piracetam AL-800 nebo AL-1200. Číselné označení znamená počet mg na jednu tabletku. Samozřejmě je výhodnější/levnější koupit Piracetam AL-1200 (100 tablet za 150Kč), což mě vystačí asi na měsíc. Na příbalovém letáku sice je doporučená denní dávka 3x denně 1 tabletu (800mg), pokud ale chcete účinky opravdu cítit, musíte brát přibližně dvojnásobek. Já jsem byl např. spokojen s kombinací 3600mg ráno a 1200mg večer (a víc bych ani nedoporučoval). Je pravda, že piracetamem se lze jen těžko předávkovat (nevím, jestli to lze), ale ve velkých dávkách by ho neměli užívat lidé s nedostatečnou funkcí ledvin.


Speed8 (Absolute Stimulant)


Autorem tohoto produktu je přední český odborník na výživu RNDr. Petr Fořt, CSc. Speed8 je skleněná ampulka s přípravkem (20ml), který můžete vypít s přiloženým brčkem, nebo promíchat s nealkoholickým nápojem. Při pravidelném užívání (1 ampule denně - 45Kč) se udává přetrvávání účinku po dobu 8 hodin. Má se užívat 60 minut před "výkonem". Speed8 podporuje silově a silově-vytrvalostní výkony, omezuje akutní únavu, zvyšuje koncentraci a funkci intelektu, redukuje nadváhu a pocit hladu, stimuluje mozkovou aktivitu, urychluje psychickou regeneraci, podporuje sexuální aktivitu a omezuje riziko poklesu krevního tlaku. Za tímto přínosem stojí především neurotransmitery DMAE, GABA a mozkové nutrienty DLPA a ALC.

DMAE - nejúčinnější dosud známý mozkový stimulant. Slouží k tvorbě acetylcholinu, přenašeče nervových vzruchů mezi nervovými buňkami. Podporuje schopnost buněk využívat přijatý kyslík, zlepšuje náladu, podporuje kvalitu spánku, odstraňuje únavu, stimuluje schopnost vnímání, zlepšuje paměť, schopnost koncentrace při zátěži a zvyšuje intelekt.

DLPA - aktivuje tvorbu a zesiluje efekt v mozku se tvořících endogeních opiátů, tzv. endorfinů (látek navozujících pocit pohody). Je úspěšný v řešení depresí a úzkosti, posiluje účinky vitamínů, antioxidantů a rostlinných extraktů.

GABA - hlavní inhibiční neurotransmiter a aktivátor přeměny látek. Navozuje stav uvolnění a relaxace, regeneruje a podporuje tvorbu svalové hmoty, zvyšuje kvalitu vytrvalosti i schopnost podat silový výkon zvýšením intenzity spalování tuků na energii. Stabilizuje krevní tlak, potlačuje bolest, snižuje riziko vzniku svalových křečí.

ALC - je nejlepší mezi sloučeninami podporujícími přeměnu látek na energii. Rychle a účinně přeměňuje tuky na energii, snadno proniká do mozku, kde se spolupodílí na tvorbě acetylcholinu, podporuje regeneraci mozku, omezuje negativní dopad stresu a únavy.

Speed8 obsahuje i další látky (kofein např.), které podporují regeneraci, soustředěnost atd. Čím déle ho budete užívat, tím víc se budou projevovat jeho kladné účinky. Před jeho konzumací ampulku protřepte, protože se často na dnu tvoří usazeniny. Pevně uchopte a směrem od těla ulomte špičku. Nedoporučuji vypít Speed8 čistě jen brčkem, protože aspoň pro mě má strašně odpornou chuť. Raději ho promíchejte v nějakém multivitamínovém nápoji a vypijte. Já jsem nikdy nepocítil nějaké vedlejší negativní účinky Speed8, naopak snižoval mojí ospalost po dávkách piracetamu. Speed8 si můžete objednat např. na adrese http://www.techno.cz/smartdrugs/speed8.php Do týdne vám přijde celé balení v hodnotě 390Kč (10ks).


UP! ENERGY (Energy & Antistress Botanical Stimulant)


Extra silný, kapalný stimulant na povzbuzení a proti stresu na bázi přírodních látek a extraktů vzácných rostlin. Jedná se o malou lahvičku (25ml), kterou lze sehnat v lékárnách nebo na tanečních akcích za 45Kč. Doporučená denní dávka je 1 lahvička. Já osobně sem měl UP! Energy jenom jednou na Creamfields. Řekl bych k tomu, že má výbornou chuť a opravdu člověka probudí a dodá mu novou sílu. Jeho hlavní účinky: odstraňuje únavu a vyčerpanost, navozuje pocit pohody a spokojenosti, omezuje stres a úzkost, zvyšuje fyzický výkon, stimuluje myšlení a rychlost rozhodování, podporuje paměť a usnadňuje učení, zvyšuje koncentraci a bdělost. Obsahuje vitamíny C, B3, B5, B6 a B12. Dále pak Guaranu, Gingko bilobu, Panax ginseng, Rhodiola rosea, Muira puama, L-Karnitin, DLPA, vitamín C, Taurin atd.

Vitamín B6 - B vitamíny jsou velice důležité pro správnou funkci našich orgánu a vůbec jsou nutností k našemu životu. Vitamín B6 je potřebný v procesech lidského těla více, než kterýkoliv jiný vitamín. Je zodpovědný za výrobu hormonů, červených krvinek, neurotransmiterů, enzymů a prostaglandinů. Především je nezbytný! při výrobě serotoninu. B6 je ve vodě rozpustný, takže nemůže být skladován v lidském těle (v tucích), ale musí být neustále doplňován ze stravy (nejlépe z B-komplexu ;o]). Přírodním zdrojem vitamínu B6 je např. mrkev, kuře, ryby, avokádo, banány, hnědá rýže a celozrná strava.

Guarana - jihoamerická rostlina s přirozeným obsahem přírodního kofeinu (guaraninu). Odstraňuje psychickou a fyzickou únavu, zlepšení mentálních funkcí a zvýšení výkonu organismu.

Gingko biloba - (jinan dvoulaločný) je jedním z nejstarších žijících druhů stromů, vyskytující se na zemském povrchu přes 300 miliónů let. Jedinci tohoto druhu se dožívají 2 000 let. Čínské léčitelství používá extrakt z listů a plodů již přes 5 000 let pro léčbu astmatu a bronchitidy a také pro snižování krevního tlaku. Obsahuje gingkoflavonglykosidy, které účinkují jako antioxidanty, čímž brání poškození buněk. Dále obsahuje terpenlaktony působící na centrální nervový systém a krevní oběh, nárůst produkce ATP v nervových buňkách a tím pádem vzestup využití glukózy v mozku, účinkuje proti depresím, zlepšuje cirkulaci krve a přívod kyslíku do mozku, aktivuje paměť a schopnost učení a chrání před aterosklerózou.

Panax ginseng - extrakt z korejského ženšenu obsahuje široké spektrum koncentrovaných aktivních složek, které stojí především za zvýšení atletického výkonu, potlačení stresu, zlepšení mentální funkce, odstraňuje únavu, vyčerpanost a podporuje sexuální funkce a potenci.

L-karnitin - je aminokyselina, která chrání před ukládáním tuků a snižuje riziko srdečních příhod. Transportuje mastné kyseliny skrze mitochondriální membrány, kde se spalováním tuků získává energie. Díky této energii zvyšuje fyzický výkon, podporuje srdeční i mozkovou činnost a regeneraci organismu po výkonu.

Vitamín C - (kyselina askorbová) je látka, která se účastní stovky pochodů organismu. Člověk narozdíl od jiných živočichů nemá schopnost vitamín C syntetizovat, a proto ho musí přijímat v potravě. Nedostatek vitamínu způsobuje riziko skorbutu, infekční onemocnění a různé formy poruch kardiovaskulárního systému. Vitamín C příznivě působí na velkou spoustu funkcí organismu od hojení ran, přes zvyšování mozkově činnosti, odstranění pocitu únavy, preventivní faktor proti rakovině, po celkové posílení imunity.


Brahmi


Přípravek původní ajurvédské medicíny proti věkem podmíněným poruchám paměti, intelektu a ostatních mentálních funkcí, jehož užívání je doloženo po tisíciletí. Hlavními účinky Brahmi je zlepšení všech typů paměti (krátkodobou, střednědobou, dlouhodobou), zlepšuje schopnost učení, zrychluje reakceschopnost, zvyšuje schopnost tvůrčího myšlení a oddaluje ostatní příznaky duševní senility. Zlepšuje schopnost učit se, zvyšuje intelekt a chrání před negativními účinky léků a drog. Brahmi vyrábí společnost Brainway Inc. Balení obsahuje 100 kapslí a stojí přibližně 230Kč. Na etiketě je doporučené dávkování 2-3 kapsle denně, ale z vlastní zkušenosti vím, že je lepší pro rychlejší nástup brát zpočátku vyšší dávky. Lze ho koupit např. v on-line shopu Albert Smart Drugs (odkaz na konci článku) nebo přímo v prodejně Brainway v Praze - kousek od Masarykova nádraží, či vybraných lékárnách.


Lecithin (Cholin)


Lecithin je v ČR dobře dostupný. Používá se při výstavbě buněčných membrán, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá ochraně proti akumulaci tukových zásob. Lecithin je surovinou důležitého neurotransmiteru acetylcholinu, který je přenašečem vzruchů mezi nervy a svaly či orgány. Proto je Lecithin nezbytný pro činnost mozkových buněk a dále blahodárně ovlivňuje paměť a jiné mozkové funkce. Napomáhá také při léčbě kardiovaskulárních chorob, jelikož enzymy obsahující cholin odbourávají cholesterol z tkání.

U Lecithinu dosud nebyla zjištěna doporučená denní dávka, ale na většině výrobků najdete 1200mg denně. Já jsem vždy bral 2400mg (2 tobolky) ráno. Nadměrnými dávkami (4 a více tobolek) může dojít k nadměrné stimulaci svalů, snížená chuť k jídlu, problémy s trávením a zapáchající pot. Lecithin lze sehnat v každé lékárně či supermarketu. Jeho cena se pohybuje okolo 200Kč za 100 tobolek (1200mg).


Vazopresin


Vazopresin je neuropeptid s antidieretickým účinkem vyráběn firmou Sandoz pod obchodním názvem Diapid jako nosní sprej. V dnešní době je téměř nemožné ho sehnat (aspoň já byl vždy neúspěšný). Asi před deseti lety se tento přípravek dával malým dětem, když se pomočovali. Tohle bylo velice zajímavé zjištění, ale jeho hlavní účinek je mnohem významnější. Má paměťově pozitivní účinky, působí totiž při imprintingu nové informace v mozkových paměťových centrech a není bez něj možný proces učení a získávání nových informací. Napomáhá také ve vybavování paměťových záznamů pomocí přímé projekce do vědomého myšlení. První výzkumy byly uspořádány v Holandsku a v polovině šedesátých let, které objevily schopnost vazopresinu ovlivňovat přímo mozkové buňky a CNS a tímto podporovat imprintingový (zapamátovávací) systém, kterým informace procházejí do dlouhodobé paměti. Další skvělou vlastností je, že pokud ho užijete ve formě nosního spreje, tak se mnohem snáz přes nosní sliznici dostane do mozku a účinky se dostaví během několika sekund!

Závěr

Na konec článku bych ještě chtěl připomenout, že účinky nootropik se vzájemně násobí, takže je lze kombinovat. Já jsem např. po delší době ustálil dávky na: Piracetam - 2400mg (ráno), 1200mg (večer); Lecithin - 2400mg (ráno), občas 1200mg (večer); Brahmi - 2x ráno, občas 1x večer; B-Komplex - 1x ráno, 1x večer. Tato kombinace mi však z finančních důvodů dlouho nevydržela. Hlavním důvodem jestli jsem bral prášky i večer bylo hlavně to, jestli jsem do rána na něčem pracoval (security-portál, škola). Tato kombinace mi vyhovovala, ale s tím B-komplexem se to nesmí přehánět a s Lecithinem taky, protože jeho příznakem předávkování je prý nepříjemně páchnoucí pot (nemám vlastní zkušenost). Pokud tedy nad něčím bádáte, nebo pracujete do pozdních raních hodin a potřebujete mít hlavu čistou a zvýšit svoji pozornost, reakceschopnost a rychlejší vybavování, či ukládání informací, tak jsou nootropika vaším dobrým kamarádem.

Zdroj:
Smart Drugs, http://www.smartdrugs.cz
Speed8, http://www.speed8.cz
UP!ENERGY, http://www.upenergy.cz
Albert Smart Drugs, http://albert-sd.fbi.cz

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „Uložit změny“.
Obrázek uživatele Merlyn

Ja sem si v posledni dobe

Ja sem si v posledni dobe zvykl na IRN BRU. Sice to neni zadna droga, ale povzbudi to perfektne :-)

Lecithin

Lecitin je vraj lepsie brat v granulovanej forme, lebo ma potom lepsiu vstrebatelnost ci co. Inac co sa tyka davkovania tak 1200 mi pride malo ako denna davka. Na jednom vyrobku (pre sportovcov) som cital od 3 do 12 gramov (podla aktualnej fyzickej zataze. On sa totiz pouziva aj na chudnutie lebo podporuje rozpustnost tukou a dokonca cholesterolu...

Lecithin

*rozpustnost tukov

Obrázek uživatele cm3l1k1

no na cholesterol a prevenci

no na cholesterol a prevenci proti kornateni cev je lecithin predevsim... abych to upresnil je proti tomu "spatnemu" cholesterolu... je i "dobry" cholesterol, ktere telo potrebuje

lecithin beru ve forme tobolek rozpustnych ve vode (nejbeznejsi forma)... je v tom vlastne takovy lecithinovy/cholinovy olej, coz bych rekl ze se vstrebava mnohem lepe nez granule

.::[ optimista je člověk s nedostatkem informací.. ]::.
sed '66!d;s/[0-9]*\.\s*//;s/\./\!/' /usr/src/linux/M*

Odpoved

Tuto to bolo pisane

http://www.bbcenter.sk/show_product.php?id=156

"granulovaná forma priaznivo ovplyvňuje vstrebateľnosť výrobku"

Uznavam ze je to reklama, takze to asi bude jedno ci mas granulovany alebo klasicky. Myslim vsak ze ked chces lecitin uzivat v mnozstve ktore ma ucinok (3gramy, viac neskusat!) tak na cenu su lepsie granule. Maju neutralnu chut a daju sa pridat aj do jedla, co by malo zvysit vstrebatelnost.

Ohladom nootropik mam ale omnoho viac info, odkazov na vedecke clanky a tiez spoluziakovu diplomovku. Bolo by to aj na dalsi samostatny clanok. Preberal sa tam aj Piracetam, Modafinyl, Ociracetam, Ginko, Q10 a tiez pripravky v tomto clanku. Zda sa vsak ze ich ucinok NA ZDRAVYCH JEDINCOV je velmi kontroverzny a porovnatelny s dobrym spankom a salkou kavy. Tiez ich dlhodobe ucinky su nezname. Preto vam radim kym sa nenajde nejake nove nootropikum, o ktorom bude znamych aspon niekolko doveryhodnych vedeckych studii tak zamerat sa skor na doplnky vyzivy (OMEGA3, lecitin) a mentalnu a fyzicku hygienu.

P.S.>Pozor na "nove" zazracne pripravky. Vacsinou su to mixy kofeinu a inych nootropik. Co to s vami spravi (hlavne dlhodobo) vam najskor nebude vediet povedat ani profesor biochemie.

Obrázek uživatele cm3l1k1

souhlas

tak on napriklad piracetam je tu od roku 1964, Ginko a Zensen se pouziva uz tisice let v Cine, Brahmi v ajurvedske medicine take...

souhlasim s tim ze nic by se nemelo prehanet (vseho moc skodi) a pokud mozno sahnout po prirodnich latkach (lecithin, ginko, brahmi)... nicmene ne vsechny maji takovy cileny ucinek a proto se syntetizuji dalsi latky (DMAE, DLPA, ...) ktere si telo treba ani neumi syntetizovat ze stravy...

ve vysledku to malokdo bere pravidelne nekolik let, ale jsou urcite skupiny lidi (americani prevazne), kteri podobnych "leku a doplnku stravy" ji treba 30 tablet denne... to uz jsou silenci

u nas to vetsinou uzivaji studenti (hlavne ve zkouskovem obdobi), nebo zamestnanci pod vysokym tlakem, kterym to pomaha nejen pri vybavovani informaci, ale take se zvladanim stresu

ja napriklad beru pomerne pravidelne:
Lecithin - kvuli acetylcholinu, pro odbourani cholesterolu, prevenci pred kornatenim cev a celkove jako takovou ocistu organizmu i kdyz k tomu je lepsi zeleny caj a dalsi antioxidanty
DMAE - pro lepsi naladu a premysleni

.::[ optimista je člověk s nedostatkem informací.. ]::.
sed '66!d;s/[0-9]*\.\s*//;s/\./\!/' /usr/src/linux/M*

Slazer

Nechcem sa hadat, len by som bol rad keby si zvazil nasledovne veci.

Ak je vyrobok na trhu dlho, skutocne to znamena, ze je bezpecny? Myslis ze nejaky doktor moze niekedy povedat, tento clovek zomrel nasledkom Piracetamu?(nemyslim smrtelnu alergiu) Co ked uzivatelia Piracetamu maju vyssi pocet infarktov(napriklad)? Cas nam nepovie ci je nieco bezpecne, na to su vedecke studie s prisnymi pravidlami (doble-blind, placebo controlled...)

Co sa tyka prirodnych vyrobkov, moj nazor je ze je to nechutny komercny tah. Ti zly doktory nam davaju chemicke koktejly..ale my vyrabame len z byliniek.. Niekde som cital zaujimavu pripomienku (otazku), ktora znela
Kolkokrat asi mozem nieco spracovat, aby to este bola prirodna latka?

O antioxidantoch sa pisalo v poslednom casopise "21. stoleti". Americki vedci (kto iny, vsak) zistili ze nadmerna koncentracia antioxidantov je skodliva. Takze tam tiez pozor na predavkovanie.

Lecitin uzivam aj ja, ci je ucinny to neviem povedat a pravdepodobne ani Ty. Proste z logiky veci to nejde. Potrebujes vonkajsieho pozorovatela aby si to zistil (IQ testy su ale kontroverzna vec...). O DMAE som cital, teraz Ti k tomu nic nepoviem, nabuduce poslem link na tu diplomovku kde sa o tom pisalo. Ale plati moj predosly prispevok.

Ak by este niekto nasiel nieco zaujimave, rad sa podelim so skusenostami.

A co THC?

Autoři zapomněli na thc, podporuje kreativitu, mění stavy vědomí, člověk při otevření kódu může přijít na nové věci, nebo něco udělat jinak, lépe.

nie lecithin

Slazer

Neviem či si myslel mňa alebo článok ale tu je spresnenie.

"Mezi sportovci je sójový lecitin oblíbený pro svou schopnost urychlovat regeneraci a zlepšit využití bílkovin.
Dalším příznivým efektem užívání lecitinu je zrychlení metabolismu a podpora redukce podkožního tuku. Proto se doporučuje i současné užívání lecitinu s l-carnitinem a obdobnými spalovači tuků."

ActiveLive

Zkoušela jsem už snad všechny volně prodejný látky a dost se mi osvědčil ActiveLive. Navíc se mi líbí, že to je směs rovnou 7 nootropik a vitamínů v dobrým poměru, protože účinkuje fakt super.:) V lékárně docela drahý, ale dá se sehnat levněji na jejich prodejních stránkách www.dobra-pamet.cz

piracetam a alkohol

smie sa kombinovať piracetam s alkoholom?...nehovorím samozrejme o pravidelnom kombinovaní...ale stalo sa mi napriklad ze pocas brania piracetamu na zlepsenie mozgovej cinnosti som pochlastal... asi dve piva a dve polky....na druhy den som bol trochu mimo ale inak nic vazne....no nadalej som piracetam bral...ma sa dat pauza ked na to clovek pochlasta?? ...alebo sa moze brat dalej ??.... nemoze to mat nejake negativne ucinky ?? ..nejaky nazor ??

Obrázek uživatele cm3l1k1

ridil bych se pribalovym

ridil bych se pribalovym letakem... me se stavalo ze jsem usinal v hospode :]

.::[ optimista je člověk s nedostatkem informací.. ]::.
sed '66!d;s/[0-9]*\.\s*//;s/\./\!/' /usr/src/linux/M*

no ale v pribalovym letaku

no ale v pribalovym letaku nie je nic o tom ze sa to nesmie kombinovat s alkoholom... takze si na to skusal chlastat tiez?? ,,,, a bral si piracetam na druhy den dalej bez prestavky ?? ...diky za odpoved...

Obrázek uživatele cm3l1k1

piracetam

ja jsem piracetam prave moc dlouho nebral... ackoliv je vedlejsim priznakem hyperaktivita, tak me uspaval... takze uz nevim, ale na vikend jsem vetsinou SD vysazoval

.::[ optimista je člověk s nedostatkem informací.. ]::.
sed '66!d;s/[0-9]*\.\s*//;s/\./\!/' /usr/src/linux/M*

firecracker

Tak, posledný týždeň som pravidelne bral lecithin (jednu kapsulu ráno a jednu cca hodinu pred učením). Bolo to v skúškovom období, a môžem povedať že testy sa písali oveľa jednoduchšie. Teda aspoň tie kde bolo potrebné rozmýšľať. Nemal som problém zo sústredením alebo zo zabúdaním učiva/vzorcov. Môžem ho vrele odporučiť všetkým ktorý potrebujú mať "čistú" hlavu na skúškach.

Mě funguje lecitin nebo BrainActive

Ja beru brainactive (www.brainactive.cz) nebo (pokud nemam penize) levnej lecitin od Walmarku nebo GSka...BrainActive dost nakopava, proto mu davam prednost, ale stoji nejakou tu korunu :(

Dotaz - urgentní

Dobrý den,
prosím vás o radu. Pracuji jako manažer v přední evropské firmě. Nátlak, stress, odpovědnost, limity jsou obrovské. Psychicky je to moc náročné.

Do toho jsem musel nastoupit na půl roční diplomku, kterou k práci potřebuji.

Takže teď denně 6-8 hodin studuji, pak jsem 6-7 hodin v práci. Chodím domů strašně unavej, jak psychicky, tak i fyzicky... Nestíhám se učit a když ano, málo spím. Nezvládám to.

Potřebuji od vás radu.... Potřeboval bych doporučit přípravek, který je dostupný a lze jej užívat pravidelně po dobu cca 3-4 měsíců, než složím zkoušky a budu se moci věnovat pouze práci...

Děkuji za odpoveď

Odpověď - urgentní

Metamfetamin. Dá se sehnat poměrně dobře, např. ve večerních hodinách v Brně "Na čáře".

Obrázek uživatele RubberDuck

Pokud Vám můžu doporučit, nic

Pokud Vám můžu doporučit, nic takového neberte a nehledejte. Žádný umělý produkt není schopen nahradit proces rekonvalescence, jenž zajišťuje pravidelná strava, spánek a odpočinek. Mluvím z vlastní zkušenosti. Velmi dlouho jsem praktikoval krátký spánek a 18 až 20 hodin denně u počítače. Vždy po nějakém čase tělo jednoduše řeklo DOST a přestalo se se mnou bavit, protože už nebylo schopno "fungovat v deficitním módu". To se projevovalo nadměrnou únavou a absolutní nechutí cokoliv dělat. A to řádově 14 až 20 dnů, v závislosti na vysílení. Jediná vhodná věc (a to ne zcela), která mě napadá, je inhalace čistého kyslíku (i to je ale spojeno s 'poškozováním' organismu, protože kyslík se chová k lidskému tělu jako žíravina).

Jsem si téměř stoprocentně jist, že jste schopen si lépe rozvrhnout denní program a vyházet z něj zbytečnosti (teď mluvím hlavně o víkendech, kdy se s oblibou flámuje do rána a v pondělí je člověk, jak se říka, "praštěný palicí po hlavě").

Dlhodobé užívanie

Aký má vplyv dlhodobé užívanie? Neškodí to? Respektíve čo sa stane po vysadení?