Bez kompromisů: Bezpečnostní problémy stále zůstávají prioritou pro IT i přes zpomalení ekonomiky

Verze pro tiskPDF verze

Ve všech podnikatelských oblastech se lidé obávají, jak moc ovlivní ekonomická krize jejich obchody a je samotné. A protože IT není nezranitelné, v jakém rozsahu ekonomická krize ovlivní rozpočty, projekty a lidské zdroje?

Autor:
Tomasz Sloniewski
Research Manager, Software
IDC Poland

IDC věří, že trh s bezpečnostním softwarem bude více imunní vůči krizi než ostatní oblasti IT z několika hlavních důvodů. Za prvé, hrozby a kybernetický zločin pravděpodobně v době ekonomické krize zesílí a IT oddělení musí být proti nim vybavena nejlepšími možnými nástroji. Za druhé, regulatorní požadavky nutí více a více oborů do vážných investic do řízení rizik, řízení přístupu a správy identity a jiných nákladných řešení. Za třetí, náročný trh přiměje společnosti být více opatrné na své stávající zákazníky - ztrátu důvěryhodnosti z důvodu úniku klientských dat nebo poškození dat je mnohem složitější řešit v době hospodářského poklesu, neboť to může vést k velmi značnému snížení podílu na trhu. V neposlední řadě vzestup používání mobilních aplikací nutí společnosti pokračovat v investicích do nástrojů, které poskytují firemní zabezpečení zároveň s umožněným vzdáleným přístupem pro své zaměstnance, partnery a zákazníky.

Dynamický růst trhu s bezpečnostním softwarem, který jsme doposud v regionu mohli sledovat, pravděpodobně v roce 2009 zpomalí, protože zákazníci budou odkládat projekty, které nepovažují za kritické. Nicméně investice do bezpečnostního software, který poskytuje základní ochranu proti rizikům nebo zaručuje regulatorní soulad, zajistí pevný růst celkového trhu s bezpečnostním softwarem.

Hlavním rozpočtovým záměrem v oblasti bezpečnosti ve společnostech v CEE regionu budou viry a jiný malware, ačkoliv již nebudou hlavními obavami bezpečnostních manažerů. Během loňské IDC IT Security Roadshow provedla IDC průzkum mezi účastníky v regionu CEE, který ukázal, že únik klientských dat a poškození dat představují nejvýznamnější hrozbu mezi dotazovanými společnostmi. Nicméně největší podíl firemního rozpočtu na IT bezpečnost je připadá produktům, které chrání proti virům, spywaru, spamu, hackerům a všeobecně narušení. Toto se shoduje s průzkumem IDC trhu bezpečnosti, provedeným v několika zemích v regionu CEE v roce 2007, a který odhalil, že tyto produkty zahrnují 80% firemních výdajů do balíkového bezpečnostního softwaru. Podle IDC taxonomie, takové produkty patří do kategorie správa zabezpečení obsahu a řízení hrozeb (SCTM), která zahrnuje antivirové a antispamové produkty, firewally, a VPN. Je nepravděpodobné, že by tento podíl v blízké budoucnosti významně klesl.

Regulatorní požadavky jsou hnacím kolem pro další kategorie bezpečnosti, jako správa identity a řízení přístupu (IAM) a management bezpečnosti a zranitelnosti (SVM), avšak pokud problém regulatorních požadavků není tak urgentní, některé velké projekty budou nejspíše odsunuty a podíl růstu těchto kategorií může být opožděn až do návratu ekonomické stability.

Shrnuto, ekonomická krize zapřičiní v mnoha organizacích odklad výběrových projektů, pozastavení náboru nových zaměstnanců a způsobí aktivní hledání úspor v oblasti virtualizace, hostovaných služeb a automatizovaného řízení bezpečnosti. Kromě toho více než kdy předtím budou společnosti vyhledávat možnosti v oblasti bezpečnosti nabízené v oblasti open source. Výše zmíněný průzkum koncových uživatelů, který se konal mezi účastníky IDC IT Security Roadshow v roce 2008, ukázal, že téměř 30% řešení bezpečnostního softwaru je outsorcováno a můžeme očekávat další odliv investic do balíkového softwaru ve prospěch hostovaných služeb jako možné opatření pro snižování výdajů v příštích měsících.
„Výdaje na licence a podporu bezpečnostního softwaru v Čechách přesáhly v roce 2007 hranici 40 milionů dolarů, což v porovnání s předešlým rokem vykazuje úctihodný dvouciferný nárůst. Dynamika trhu je výsledkem lepší informovanosti firem a spotřebitelů o možných rizicích a hrozbách. Podle předběžných výsledků průzkumu, IDC očekává, že trh v roce 2008 dosáhl téměř 20 procentního růstu.
Již tradičně byl nejsilnějším investorem do bezpečnostního softwaru finanční sektor, zahrnující banky, pojišťovny a ostatní finanční investice. Trojici hlavních hráčů na trhu s bezpečnostním softwarem tvoří AVG Technologies, Eset a Symantec (seřazeno dle abecedního pořadí), kteří dohromady představují téměř 70% trhu. Podle výsledků průzkumu, který společnost IDC provedla mezi uživateli bezpečnostních řešení, každá pátá firma vynakládá na bezpečnost více než 10 % svého rozpočtu vyhrazeného na informační technologie. IDC předpokládá, že dopad celosvětové ekonomické krize na tento segment v ČR nebude tak drastický jako na jiné oblasti informačních technologií. Bezpečnost zůstává na jedním z hlavních bodů strategie firmy, jelikož obzvlášť v současném tvrdém konkurenčním prostředí je pro firmu klíčové, aby byla schopna nabízet spolehlivé služby a ochránit soukromí svých klientů,“ říká Jeffrey Vavra, Research Manager, Software, IDC CEMA

Které z následujících bezpečnostních softwarových řešení outsourcujete a na které využíváte vlastní zdroje?

Nejdůležitější hrozby podle jejich závažnosti pro Vaši firemní síť, data a internetovou bezpečnost.

Průzkum byl proveden v roce 2008 mezi návštěvníky IDC IT Security Roadshow v následujících zemích: Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko. Pro více informací o výsledcích průzkumu v tomto regionu nebo v jednotlivých zemích, prosím kontaktujte Janu Pitříkovou na [email protected] nebo na +420 221 423 140.